joi, 21 aprilie 2011

PASTE FERICIT !













De fiecare PASTE petrecem, cu familia, o zi minunata in casa impodobita de sarbatoare. Traditiile crestine se impletesc cu cele laice si fiecare regiune a tarii are minunate obiceiuri. Bucurestiul este locul in care se amesteca toate traditiile aduse in suflete de cei veniti sa traiasca aici. Cateva mancaruri insa sunt pe toate mesele romanilor in aceasta zi: friptura de miel sau ied, oua rosii , cozonaci si pasca. Mie-mi place mult friptura de ied si mirosul ei ma face sa retraiesc zilele copilariei. Va povestesc indata cum sa faceti masa de Paste mai savuroasa pregatind o friptura de ied speciala. Cele necesare:


FRIPTURA - o pulpa de ied mare ( ied de peste 15 kg ) ; -ansoa 50 g;-masline negre nesarate 50 g se scot samburii si se piseaza .Ulei de masline 6 linguri, sare, piper mozaic ( toate culorile) macinat mare , usturoi verde o legatura tocat marunt, 1/2 capatana de usturoi  zdrobit, busuioc genovez o legatura, rozmarin o legatura- verdeturile se toaca fin, o lingura de boia dulce de ardei, sare; ingredientele se amesteca pana se omogenizeaza. Cu aceasta pasta se" maseaza" carnea de ied bine spalata si uscata cu un prosop; cand am terminat toata pasta se pune carnea la rece 12 ore; inainte sa o coacem se impaneaza cu ansoa si cu pasta de masline. Se unge o tava adanca cu ulei de masline se aseaza carnea in tava si se pune un capac ;ca sa nu se arda se pune o cana de supa de oase de ied; se lasa la foc potrivit ( 180 grade ) pana se desprinde carnea de pe os; se completeaza cu supa de oase sau cu apa fierbinte amestecata cu vin alb sec 1/1 sa nu se arda. Cand este patrunsa se lasa descoperita tava sa se rumeneasca friptra la 220 grade.




GARNITURA :1 kg de morcovi curatati si taiati bastonase si 4 fire de praz, partea alba, taiat bucati mari se calesc in ulei de masline sa se moaie; se aseaza pe platou se stropesc cu zeama de lamaie verde si se inconjura cu bucati din friptura de ied rumenita.




SOSUL: zeama ramasa de la friptura se da in clocot si se amesteca cu putina faina ( o lingura) mestecand sa nu faca cocoloase;cand este fiarta faina se subtiaza cu supa de oase; se strecoara se pune in sosiera si se garniseste cu felii de lamaie verde asezate ca la cocteil pe buza vasului cu sos.




SALATA: ceapa rosie, castraveti acri , menta 2 legaturi toate tocate fin amestecate cu otet balsamic.

VA DORESC PASTE FERICIT !

Niciun comentariu: