miercuri, 21 ianuarie 2009

Biserica Densus













La Densus in Tara Hategului se gaseste o biserica "...bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stâlp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtând numele lui Longinus. E o marmura cu o inscriptie eleganta, luminoasa, frumoasa precum o statuie. Ascunsa in umbra, abia luminata de câteva suvite de soare venind pe niste ferestruici... face impresia unei opere divine furata de genii nocturne" (George Calinescu).
Neobisnuita constructie se afla in apropierea ruinelor Sarmizegetusei si a nascut multe controverse intre oamenii de stiinta (asa am citit in multe articole publicate despre biserica Densus). Unii au considerat ca la inceput biserica a fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci; altii au considerat ca este construita pe locul si cu materialele unui templu roman al zeului Marte; Nicolae Iorga a considerat ca monumentul a fost construit in secolul al XVI-lea, iar istoricul de arta Vataseanu, in ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
Aceasta biserica este construita din bolovani de râu, caramida cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare luate din Ulpia Traiana .
Este un loc de trecut pe agenda de calatorie .Un loc de intersectie a religiilor?Un loc de intersectie al culturilor?Poate si una si alta dar oricum ar fi, te rog sa treci pe agenda ta de calatorie spirituala acest loc.

Niciun comentariu:

Powered By Blogger